ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ - «ΜΕΛΕΤΕΙΟΝ»
Δευ-Παρ, 7:30-13:05
Τηλέφωνο: 22542080
Τηλεομοιότυπο: 22542081
Μενού

Το σχολείο μας βρίσκεται στην οδό Ιερομόναχου Μελέτιου 6, στον Λυθροδόντα, ένα χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η εκπαίδευση στον Λυθροδόντα υπήρχε τον 19ο αιώνα. Πρώτος δάσκαλος σύμφωνα με τον Περιστιάνη ήταν ο Παπαχριστόδουλος, που από το 1858 μέχρι το 1870 δίδασκε στο σπίτι του. Το έργο του το συνέχισε για δυο χρόνια (1870-1872) ο πρωτόπαπας του χωριού.

Σταθμός της εκπαίδευσης στον Λυθροδόντα, ήταν η ίδρυση του κοινοτικού σχολείου το 1872, το οποίο ήταν Αρρεναγωγείο. Το σχολείο κτίστηκε κοντά στην εκκλησία του χωριού. Αποτελείτο από μια μεγάλη αίθουσα κι ένα επιπρόσθετο δωμάτιο, το οποίο αποτελούσε την κατοικία του δασκάλου, η οποία αργότερα μετετράπηκε σε γραφείο του διευθυντή. Τα χρήματα για την ανέγερση του σχολείου τα πρόσφερε ο Ιερομόναχος Μελέτιος Χατζηαντωνίου, ο οποίος καταγόταν από τον Λυθροδόντα και ήταν εφημέριος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Ο Μελέτιος θεωρείται ευεργέτης της κοινότητας γι’ αυτό και το όνομά του μνημονεύεται στην εκκλησία του χωριού. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να τον τιμήσει, αποφάσισε όπως το δημοτικό σχολείο της κοινότητα φέρει το όνομά του και ονομάζεται «Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο».

Το σχολείο του Λυθροδόντα, όπως και πολλά άλλα σχολεία της Κύπρου, λειτουργούσε και ως περιφερειακό. Σ’ αυτό φοιτούσαν και παιδιά από τον Μαθιάτη, το γειτονικό μας χωριό. Τα αρχεία του Αρρεναγωγείου, δείχνουν ότι κατά το σχολικό έτος 1921-22 υπήρχαν 100 παιδιά, από τα οποία τα 6 ήταν από τον Μαθιάτη. Το σχολείο, μάλλον από το 1900 λειτουργούσε με δύο δασκάλους.

Στις αρχές του 20ού αιώνα λειτουργούσαν στον Λυθροδόντα δύο ανεξάρτητα σχολεία. Το ένα ήταν το Αρρεναγωγείο, που έκτισε και επιχορηγούσε Ιερομόναχος Μελέτιος, και το άλλο Παρθεναγωγείο. Τη φροντίδα της λειτουργίας του Παρθεναγωγείου την ανέλαβε η Σχολική Επιτροπή Λυθροδόντα. Αυτή φρόντιζε για την πρόσληψη και εργοδότη της δασκάλας, για την αίθουσα διδασκαλίας και για τον εξοπλισμό της.

Το 1938 τα σχολεία ενωποιήθηκαν. Με το πέρασμα των χρόνων, αυξήθηκε ο μαθητικός πληθυσμός, γι’ αυτό και ανεγέρθηκαν κι άλλες αίθουσες. Μέσα σε 70 χρόνια, από την ανεξαρτησία της Κύπρου μας το 1960, μέχρι και σήμερα, στο σχολείο μας έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Από μονοδιδάσκαλο σχολείο, έφτασε εν έτη 2023 να έχει 224 μαθητές, διπλά τμήματα κατά τάξη και προσωπικό πέραν των 25 ατόμων.

 

Πηγή: Αργυρός Κωνσταντίνου (2013), Ο Λυθροδόντας. Ιστορία – Μνήμες - Πολιτισμός2